Ralf van der Sanden is na zijn VWO-opleiding en 2 jaar MusicAllFactory in Tilburg te hebben gevolgd in 2008 aan de Hogeschool INHolland te Alkmaar afgestudeerd in de richting Muziektheater met als hoofdvak Zang. 

Op deze opleiding heeft hij het vak geleerd van Hans Cassa, Leo van der Plas, Frédérique Sluyterman-van Loo, Martin Michel en Annemarie Speed. Hij is afgestudeerd met de productie City of Angels en heeft ook in Pippin gespeeld. Ook heeft hij meegespeeld in onder andere Sweeney Todd (Pirelli) en 3 Musketiers in Concert (d’Artagnan). 

Na zijn opleiding is Ralf weer terug gegaan naar Brabant en is daar gestart met Muziektheater Zeep!. Onder die vlag heeft hij diverse muziektheaterproducties gemaakt met amateurs. Samen met Jozan van Balkom heeft hij onder andere een bewerking gemaakt van Midzomernachtsdroom en Er was eens… nu!. Naast de eigen producties heeft hij ook de vocal coaching gedaan voor diverse producties in en om ’s-Hertogenbosch en een aantal stukken geregisseerd. Sinds 2012 is hij dirigent geworden bij Zanggroep KoRije uit Rijen. Daarnaast dirigeert hij nu ook nog Andantino in Udenhout.  
Ralf geeft zangles, auditie begeleiding en workshops bij diverse verenigingen.